Tennisnyheter

Fed Cup

Fed Cup var fram till 1995 känd som Federation Cup, men officiellt heter den egentligen the International Tennis Federation Team Championship for Women. Det är en lagtävling i damtennis som instiftades 1963 av ITF, International Tennis Federation.

6353980-fedcup-tennis-game-ukraine-vs-canada

Det var den amerikanska tennisspelaren Hazel Hotchkiss Wightman som redan 1919 först föreslog att starta en internationell lagtävling i damtennis, hennes tanke var att den skulle ha ungefär samma modell som David Cup. Tyvärr så saknades det ett tillräckligt intresse för en sådan turnering. Wightman tog då själv initiativet och skapade en årlig lagtävling mellan USA och Storbritannien. Till denna donerade hon även själv en segerpokal, the Wightman Cup. Denna turnering spelades mellan 1923 och 1989, den tog dock uppehåll under åren 1940 – 1945 på grund av andra världskriget.

När ITF slutligen gav klartecken till en tävling mellan damlag från fler nationer än bara USA och Storbritannien var detta efter en lång tids påtryck från inte bara medlemsländer och tennisproffs, utan även från David Cup-kaptenen Harry Hopman och hans fru Nell Hopman.

I cupens början spelade man allt under en enda vecka i ett par olika länder. Den första matchen någonsin tog plats på Queens Club i London. Men som cupen växte från de ursprungliga 16 länderna till de över 90 länderna som är med idag har man varit tvungen att göra ett par modifikationer.

Först har man tagit de främsta 16 lagen och fördela de i två grupper med åtta lag i varje. Dessa grupper möter sedan varandra under tre helger under årets gång. Som i Davis Cup spelas matcherna över två dagar med fyra singlar och en en dubbel, till skillnad från Davis Cup spelas dock dubbeln som avslutningsmatch i Fed Cup.

För att få vara en av de 16 lagen krävs det att laget blir en av de bästa i den årliga, zonindelade kvalificeringsomgångarna, som spelas bäst av tre matcher med två singlar och en dubbel.