Tennisnyheter

Björn Borg

En av Sveriges största tennisspelare och en av de främsta inom sporten genom tiderna, är Björn Borg. Han rankades som världsetta under perioden 1979-1981 i sammanlagt 109 veckor och det ger honom en åttonde plats, sedan räknesystemet infördes 1973.

Han föddes i Stockholm 1956, närmare bestämt den 6 juni och växte upp i Södertälje. Hans pappa var duktig på pingis och introducerade Björn för detta men när han till slut fick en tennisracket så var det tennisen han fastnade riktigt för.

Björn Borg började spela tennis tidigt och kombinerade skolarbetet med tennis. Till en början fungerade detta och han fick bra betyg i åttonde klass, men när tennisen började ta mera tid i nian, sjönk betygen. Han bestämde sig efter grundskolan att satsa helt på tennisen och hoppade av skolan helt.

Han säger också att det är viktigt att ha ett intresse i den idrott man utövar, om man vill nå framgång. Drivkraften måste komma från dig själv, så att den tid och de saker man offrar för sporten, inte känns som offer utan är ett utslag av att man vill utöva idrotten.

Strax före 16 årsdagen debuterade Björn i den stora tennisvärlden. Som den yngste deltagaren genom tiderna fick han mäta sina krafter förfdörsta gången, mot andra tennisspelare i Davis Cup.

Björn hade en ungdomsromans med en annan tennisspelare som hette Helena Anliot men gifte sig sedan 1980 i Bukarest med Mariana Simionescu som var tennisspelare även hon, fast från Rumänien. Äktenskapet varade fram till 1984 då de skildes. Han träffade då Jannike Björling, en fotomodell som han sedan fick sonen Robin med 1985, förhållandet med Jannike höll fram till 1988. 1989-93 var han gift med den italienska sångerskan Loredana Berté men sedan 2002 är han nu gift med Patricia Östfeldt som han fick sonen Leo tillsammans med 2003. Idag lever han ett privatare liv och väljer noga ut var han vill lägga fokus vad gäller sitt kändisskap och stöttar sonen i hans tenniskarriär.

Under sin karriär vann Björn fyra dubbeltitlar och 63 singeltitlar. 1987 upptogs han i International Tennis Hall of Fame och 2003 i Swedish Tennis Hall of Fame. Han utsågs vid millennieskiftet till Århundradets svenska idrottsman och klassade då ut både Ingemar Stenmark och Ingemar Johansson.

Förutom sin idrottskarriär har han även givit namn till varumärket Björn Borg, som till en början fokuserade enbart på underkläder, men nu mera innefattar andra kläder liksom skor, parfymer, glasögon och väskor. De producerar varor både för kvinnor och män och har blivit stort i branchen.

2006 sålde Björn sitt varumärke till World Brand Management, men han får royalty-intäkter fram till 2016. WBM bytte 2007 sitt namn till Björn Borg AB och säljer produkter främst i Sverige, Norge, Danmark och Nederländerna. Den absolut största marknaden finns i Nederländerna, med 28 butiker under 2010. Märket hade under 2010 cirka 6000 återförsäljare på licensierade produkter liksom 3800 återförsäljare på underkläder.